..:: محــــــــــیـــط ســـــبـــــــز (بیابان زدایی) ::..
..:: محــــــــــیـــط ســـــبـــــــز (بیابان زدایی) ::..

..:: محــــــــــیـــط ســـــبـــــــز (بیابان زدایی) ::..

منابع طبیعی-بیابان زدایی-محیط زیست

سوالات آزمون کارشناسی ارشد سال 93 رشته مهندسی منابع طبیعی-محیط زیست+دانلود


دانلود فایل سوالات آزمون کارشناسی ارشد سال 93 رشته مهندسی منابع طبیعی-محیط زیست


دیروز جمعه 92/11/25 دفترچه سوالات آزمون کارشناسی ارشد رشته محیط زیست که در همین روز برگزار شده بود بر روی سایت سنجش قرار گرفت که لینک دانلود آن را در ادامه مطلب خواهید دید.


دانلود دفترچه سوالات در ادامه مطلب
دانلود کلید (گزینه صحیح) از اینجا 
ادامه مطلب ...

کارآیی روشهای خاکشناسی و آمایشی در ارزیابی توان و مدیریت حوضه آبخیز پشتکوه

چکیده پایان نامه


مقایسه کارآیی روشهای خاکشناسی و آمایشی در ارزیابی توان و مدیریت حوضه آبخیز پشتکوه



دانشجو :
علیرضا بابایی


استاد راهنما :
مجید اونق

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

1379

چکیده:


این تحقیق شامل سه بخش عمده است که بخش اول و دوم آن شامل اجرای مدلهای آمایشی و موسسه خاک و بخش سوم آن مقایسه کمی دو روش می‌باشد.

در روش آمایش پس از تهیه و جمع‌آوری اطلاعات پایه از منابع فیزیکی، زیستی و اقتصادی-اجتماعی حوضه پشتکوه، با استفاده از مدل مخدوم (1374) اولویت کاربری یا برنامه‌ریزی استفاده از سرزمین پشتکوه تعیین شد و در نهایت نقشه آمایش سرزمین حوضه در مقیاس 50000:1 برای 6 کاربری جنگلداری، کشاورزی و مرتعداری، آبزی‌پروری، حفاظت محیط زیست ، توریسم و توسعه شهری، روستایی و صنعتی تهیه گردید.

در نقشه واحدهای زیست‌محیطی 387 واحد زیست‌محیطی بدون تکرار و 490 واحد زیست‌محیطی با تکرار بدست آمد که بیانگر تنوع زیاد اکولوژیکی (وجود خرد اکوسیستم‌های فراوان) در حوضه است . در نقشه آمایش حوضه، 14 نوع کاربری با 76 واحد هم توان زیست‌محیطی با تکرار، آراسته و ساماندهی گردید که بیشترین مساحت مربوط به کاربری مرتعداری و کشت دیم با توان 1 (33 درصد حوضه) و آگروفارستری (25 درصد حوضه) می‌باشد. بر این اساس ، حوضه برای کشت دیم و مرتعداری مستعد و بدلیل شرایط حاد زمین‌شناختی (تکتونیزه و گسلیده بودن حوضه)، کمبود آب و کنترل سیلاب ، نیازمند گسترش نظام تلفیقی تولید و بهره‌برداری (آگروفارستری) است .

در روش موسسه، با استفاده از نقشه توپوگرافی، عکس‌های هوایی و کنترل زمینی، واحدهای فیزیوگرافی حوضه تعیین (5 تیر 9 واحد و 12 اجزا با تکرار 46 پلیگون) و نقشه‌بندی گردید. با حفر و تشریح پروفیل خاک در هر واحد اراضی مطابق مدل استاندارد، تناسب فعلی و آتی اراضی حوضه برای چهار کاربری کشت دیم، کشت آبی، مرتعداری و جنگلداری مورد ارزیابی و نقشه تناسب در مقیاس 50000:1 تهیه و تفسیر تناسب فعلی اراضی بیشترین تناسب به کاربری جنگلداری و مرتعداری با تناسب متوسط (23 درصد حوضه) و سپس به جنگلداری با تناسب کم (19/4 درصد حوضه) و کشت دیم با تناسب متوسط (15/1 درصد حوضه) اختصاص دارد.

در مرحله سوم تحقیق، دو روش آمایشی و خاکشناسی بر اساس ساختار پارامترها یا بدنه دو روش (پارامترهای محیطی و موارد ارزیابی) و محصول نهایی دو روش (نقشه‌های پهنه‌بندی شده آمایش و تناسب اراضی پشتکوه) مورد مقایسه کمی قرار گرفت .

نتایج حاصل از مقایسات کمی نشان می‌دهد که روش آمایش در 29/7 درصد از موارد از روش موسسه خاک برتر است . به عبارتی روش آمایش در تجزیه و تحلیل پارامترهای محیطی و نقشه‌سازی داده‌ها و در نهایت ارائه یک برنامه بهره‌برداری از منابع محیطی حوضه پشتکوه برتر از روش موسسه خاک عمل نموده است. بنابراین با توجه به ویژگیهای و تشابهات ساختاری حوضه پشتکوه با دیگر مناطق نیمه‌خشک ایران، روش آمایش برای سایر مناطق کوهستانی مشابه و نیمه‌خشک کشور توصیه می‌شود. همانند نتایج مطالعات و تحقیقات دیگران مانند مخدوم (1374) و ادهمی مجرد (1368)، برای تعیین و تفکیک اراضی دیم و آبی بخصوص برای مناطق دشتی، بدلیل نقش پارامتریک و مهم خاک در اکوسیستم‌های زراعی و همچنین انجام ارزیابی دقیق خاک در روش موسسه خاک ، روش موسسه خاک پیشنهاد و توصیه می‌گردد. علاوه بر مقایسه کمی، مقایسه تحلیلی دو روش در یک فصل جداگانه انجام گرفت که نتایج حاصل از مقایسات کمی را مورد تایید قرار داده است . همچنین در پایان پیشنهاداتی برای اصلاح سیستم آمایش سرزمین ایران ارائه گردید.

فایل pdf این پایان نامه شامل چکیده، فهرست مطالب و پیشگفتار (فقط 15 صفحه اول) در ادامه مطلب جهت دانلود قرار داده شده است.

 


 
ادامه مطلب ...

توسعه گردشگری و پتانسیل اکولوژیکی دریاچه ارومیه بر اساس تکنیک SWOT

مقالات زیست محیطی


دانلود مقاله


تحلیل راهبردی توسعه گردشگری

با تکیه بر پتانسیل اکولوژیکی دریاچه ارومیه

بر اساس تکنیک SWOT



فضیله دادورخانی

یونس قاسمی

نگین شکروی 



چکیده:


این پژوهش به منظور بررسی توان های گردشگری دریاچه ارومیه در منطقه شمال غرب ایران (استانهای آذربایجان غربی و شرقی) به انجام رسید. بر این اساس با بهره جستن از ویژگی های تاثیرگذار درونی منطقه و عوامل بیرونی تاثیرگذار از روش تحلیل SWOT استفاده گردید.


این مطالعه با هدف تدوین راهبردهای مناسب برای توسعه گردشگری حوزه دریاچه ارومیه و با تکنیک تحلیلی سوات در سال 1391 انجام گردیده است.


در این راستا ابتدا عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصتها و تهدیدها) در محیط تحت بررسی شناسایی شدند. جامعه آماری این پژوهش دو گروه گردشگران (150 نفر) و مسوولان (30 نفر) است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین آنان جامعه نمونه انتخاب شد و پرسشنامه های گردشگران در روزهای بیست و یکم تا بیست و سوم تیر ماه 1391 در سواحل اسکله، مجتمع باری و مجتمع چی چست در میان گردشگران توزیع گردید، همچنین پرسشنامه های مسوولان در روزهای بیست و پنجم تا بیست و هفتم تیر ماه همان سال تکمیل شد.


نتایج به دست آمده موید این است که علی رغم وجود جاذبه های طبیعی کم نظیر که بالقوه می توانند این عرصه را به قطب گردشگری طبیعت در مناطق خشکی – ساحلی تبدیل نمایند، ضعف هایی چون کم کاری مسوولین در اجرای طرحهای احیاء گردشگری دریاچه و ضعف برنامه ریزی و سرمایه گذاری های بخش دولتی و خصوصی سبب شد که محدوده تحت بررسی در ماتریس داخلی و خارجی در شرایط محافظه کارانه (WO) قرار گیرد.


در پایان ماتریس QSPMرنامه ریزی راهبردی کمی) بر اساس راهبردهای محافظه کارانه و بازنگرانه منطقه مورد مطالعه تکمیل و پس از بارگذاری هر یک از گزینه ها، راهبردهای لازم به ترتیب اولویت پیشنهاد شد و بر اساس نتیجه حاصله راهبرد بازنگری در برنامه های حفاظتی مناطق حساس و اعمال نظارت صحیح بر آیین نامه های موجود در خصوص اکوسیستم دریاچه ارومیه به عنوان تاثیرگذار ترین راهبرد انتخاب شد.


کلید واژه:
 توسعه گردشگری، تکنیک SWOT، پتانسیل اکولوژیکی، دریاچه ارومیه


منبع: اکوبیولوژی تالاب (تالاب) تابستان 1391، شماره 12، صفحه 81 تا 93.


دانلود فایل pdf  متن کامل مقاله در ادامه مطلب


برای مشاهده سایر مقالات زیست محیطی این وب اینجا کلیک نمایید .


مشاهده لیست همه مقالات زیست محیطی این وبلاګ از اینجا

 

 

ادامه مطلب ...

ارزیابی زیست محیطی راهبردی منابع آب (متن کامل مقاله)

مقالات زیست محیطی

مقالات دارای متن کامل


ارزیابی زیست محیطی راهبردی منابع آب

علیرضا طباطبائی نائینی

چکیده:


در برنامه ریزی پروژه های توسعه منابع آب همواره بایستی جنبه های زیست محیطی و بهداشتی آب و لزوم پیشگیری از بروز حوادث تلخ و ناگوار را مدنظر قرار داد. بعبارت دیگر اعمال مدیریت و کنترل بر کیفیت آب، و موضوعات زیست محیطی ذیربط و همچنین جنبه های بهداشتی و تندرستی را بایستی جزئی لاینکف از برنامه ریزی های منابع آب به شمار آورد. در سال های اخیر نیز حرکتی به سمت ایده ارزیابی زیست محیطی راهبردی پدید آمده است که ممکن است بهترین نقطه شروع برای شامل کردن ارزیابی اثرات زیست محیطی در درون یک سیستم مدیریت زیست محیطی تکمیلی باشد. کاربرد ارزیابی زیست محیطی در سطح سیاست ها، طرح ها و برنامه ها، کار نگاه کردن به اثرات تجمعی، راه حل های جایگزین آن و اقدامات اصلاحی را آسان تر میکند. این مورد اجازه می دهد که نتایج ضمنی زیست محیطی پیشبینی شوند و توسعه ها در جهت صحیح از آغاز پروژه هدایت شوند، بجای آنکه بیشتر تحت تأثیر ماهیت واکنشی ارزیابی اثرات زیست محیطی قرار گیرند.

در این مقاله، مدل پیشنهادی سلسله مراتبی در ارزیابی زیست محیطی راهبردی در فرآیند انتقال آب بین حوزهای ارائه شده است که با توجه به آن لزوم شفاف سازی استراتژی و سیاست های بلند مدت و منسجم در خصوص مسائل کلان بخش آب مانند فرآیندهای انتقال آب بین حوزه ای به چشم میخورد.

کلید واژه: ارزیابی زیست محیطی راهبردی، توسعه پایدار، منابع آب، انتقال آب بین حوزه ای.


ஜ▄▄▄▄▄▄▄ஜ۩۞۩ஜ▄▄▄▄▄▄▄ஜ


متن کامل تایپ شده مقاله در ادامه مطلب ...



دانلود فایل pdf  متن کامل مقاله در ادامه مطلب


برای مشاهده سایر مقالات زیست محیطی این وب اینجا کلیک نمایید .


مشاهده لیست همه مقالات زیست محیطی این وبلاګ از اینجا

 


  
ادامه مطلب ...

فکر سبز: بستر ظهور محیط سبز

چکیده پایان نامه
چکیده مقاله

فکر سبز: بستر ظهور محیط سبز

محمد نقی زاده


چکیده:


شناخت ویژگی های هر پدیده یا موضوع برای بهره گیری مناسب از امکانات مثبت و بالقوه آن، و مقابله با تبعات منفی اش ضرورت اولیه است. کویر یکی از پدیده هایی است که عمدتا نامطلوب و منفی معرفی می شود که طرح آن غالبا مفاهیم نامساعدی را به ذهن متبادر می نماید. این پیشداوری تا حدی صحیح است اما باید توجه کرد که کویر در عین حالی که ارزش فضاهای آباد و سبز را معلوم می نماید خود نیز امکاناتی را در اختیار انسان قرار می دهد، از همه مهم تر آن که چه بخواهیم و چه نخواهیم بخش وسیعی از ایران را کویر و بیابان فرا گرفته است که باید از آنها استفاده کرد و به این ترتیب بهتر است در کنار برنامه هایی که برای پیشگیری از توسعه کویر و کویرزدایی تهیه و اجرا می شوند راههای استفاده حداکثراز این پهنه وسیع که مطالعات حاکی از وجود امکانات فراوانی در آن است نیز مد نظر قرار گیرند. و جیزه حاضر در جهت وضوح بحث پس از مقمه ای کوتاه به برخی موضوعات مربوط به کویر از جمله عامل رشد انسان و همینطور عوامل آبادانی که کویر زمینه ساز آنهاست توجه داده و نهایتا پیشنهاداتی را به عنوان نتیجه گیری ارایه خواهد نمود.

جنبه‌های مهندسی سیستم‌های مدیریت زیست‌محیطی ایزو 14001

چکیده پایان نامه زیست محیطی

پژوهش در جنبه‌های مهندسی سیستم‌های مدیریت زیست‌محیطی ایزو 14001
دانشجو :
آتوسا وحدتی نیک زاد

استاد راهنما:
دکتر احمد بادکوبی

استاد مشاور:
دکتر حسین گنجی دوست

بهار 1379

دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

وقایع زیست‌محیطی مهمی که امروزه در جهان بوقوع می‌پیوندد، توجه تمامی مردم را به محیط زیست معطوف نموده است . پدیده‌های مخاطره‌انگیزی همچون افزایش گازهای گلخانه‌ای، گرم شدن جهانی، شکاف لایه ازن، پدیده وارونگی هوا، همگی ضرورت کنترل صنایع و آلاینده‌هایی که بی‌وقفه به طبیعت وارد می‌شود، را اثبات می‌کند.

سیستم مدیریت زیست‌محیطی ISO 14001، یک سیستم مدیریتی است که به نحو فعالی جنبه‌ها و اثرات زیست محیطی یک سازمان را کنترل می‌کند، برنامه‌های کنترل ضایعات، استفاده از بهینه از مواد خام و انرژی، استفاده مجدد از زایدات، بازیابی پسمانده‌ها و شناسایی المانهای خطر، را در خود دارد و پیاده‌سازی صحیح آن بهبود مستمر در کنترل آلاینده‌های صنعت و استفاده بهینه و صحیح از مواد ره به دنبال خواهد داشت و بدین طریق سبب کاهش هزینه‌های تولید و حفظ محیط زیست خواهد شد. با توجه به اهمیتی که امروزه این سیستم در معامله با مشتریان و پیمانکاران خارجی دارد و امکان اخذ وام و پرداخت حق بیمه کمتر در تجارت خارجی را فراهم می‌سازد و نیز به دلیل عدم وجود آگاهی و اطلاعات کافی در این زمینه، ضرورت تهیه رساله‌ای که رد آن نحوه پیاده‌سازی گام به گام این سیستم و تشریح ابهامات موجود در بندهای استاندارد اصلی همراه با اجرای یک نمونه عملی، بیان شده باشد احساس شد.

اهداف اصلی این پروژه
عبارتست از:

-نحوه شناسایی وضعیت فعلی سازمان

-انتقال آگاهی و احساس مسئولیت نسبت به محیط زیست به مسئولان و پرسنل

-پیاده‌سازی روشی برای شناسایی جنبه‌ها و اثرات زیست‌محیطی و انتقال روش به افراد

-برقراری راهکارهای کنترل و کاهش جنبه‌ها

-تهیه و پیاده‌سازی برنامه‌های آمادگی و پاسخ در وضعیت اضطراری برقراری یک سیستم کنترل جنبه‌های مهم در سازمان و پیگیری نحوه پیشرفت در بهبود زیست‌محیطی از طریق پیاده‌سازی سیستم ممیزی و رسیدگی به عدم انطباق‌ها در مقایسه با برنامه‌ها و الزامات زیست‌محیطی و اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه

-برقراری یک حلقه بین سیستم و مدیریت ارشد و استفاده از حمایت مدیریت در پیاده‌سازی صحیح این سیستم و انتقال پیشرفت سیستم طی مراحل بازنگری مدیریت به مدیریت ارشد

-مشخص ساختن مسیر ارتباطات درون و برون سازمان این پروژه بصورت عملی در یک کارخانه سیمان انجام شد و مسیر دستیابی به اهداف بالا به تفصیل در پایان‌نامه ارائه شده است .


دانلود فایل pdf
شامل چکیده، فهرست مطالب و فصل اول (مقدمه) در ادامه مطلب
...
 
 
ادامه مطلب ...

ارزیابی اثرات زیست‌محیطی سدهای مخزنی-مطالعه موردی: سد درودزن

چکیده پایان نامه زیست محیطی


ارزیابی اثرات زیست‌محیطی سدهای مخزنی

مطالعه موردی: سد درودزن


بهنام هوشیاری

1378

دانشگاه شیراز


چکیده


ملاحظات زیست محیطی تا سالهای زیادی در توسعه کشورها نادیده انگاشته می‌شد. در سه دهه آخر قرن بیستم فاکتورهای زیست‌محیطی نقش مهمی را در جهت و سرعت توسعه ملت‌ها بازی کردند. توسعه انسانی در توازن کلی نگاهدارنده کره زمین بعنوان یک مکان قابل سکونت در جهان ایجاد اختلال می‌کند. ما این واقعیت را در مورد محیط زیست درک می‌کنیم، ولی بیشتر ما به انصراف از مصرف بی‌رویه منابعی که شاخصه زندگی جدید می‌باشند، از خود تمایلی نشان نمی‌دهیم. بنابراین کاربرد آنالیز یا ارزیابی زیست محیطی (EIA) در انجام این فرایند، نخستین گام می‌باشد. ارزیابی زیست محیطی در تعیین نتایج یا اثرات پروژه‌ها یا فعالیتهای پیشنهادی مؤثر است .


در این پایان‌نامه، از یک دیدگاه مناسب اثر به معنای تغییر (هر نوع تغییری، مثبت یا منفی) می‌باشد. بنابراین یک ارزیابی زیست محیطی عبارت از مطالعه تغییرات احتمالی در خواص زیست‌فیزیکی و اجتماعی اقتصادی مختلف محیط زیست می‌باشد که ممکن است تحت تاثیر فعالیت پیشنهادی ایجاد شده باشند.


امروزه شرایط زیست محیطی بطور جدی در حال تخریب می‌باشند. آلودگی هوا، آلودگی منابع آب ، مواد زاید خطرناک ، و تخریب زمین‌های کشاورزی و جنگلها درحد بسیار گسترده‌ای مطرح می‌باشند. از جملع مهمترین آلاینده‌ها، می‌توانیم به آلودگی منابع آب (رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و غیره) اشاره کنیم. سدهای مخزنی چیزی جز دریاچه‌ها دست ساخت بشر نمی‌باشند که جهت برآورد اهداف خاصی نظیر تامین اب ، آبیاری، کنترل سیلاب ، تولید انرژی برقانی و غیره مرود توجه قرار می‌گیرند. از آنجایی که سدهای مخزنی دارای اثرات بسیار مهمی بر ویژگیهای زیست محیطی می‌باشند، انجام یک انالیز زیست محیطی جهت پیش‌بینی اثرات احتمالی و اتخاذ یک تصمیم مناسب پیشنهاد می‌گردد.


برای فهم بهتر ارزیابی اثرات زیست محیطی و تعیین اهمیت اثرات سدهای مخزنی، سد درودزن بعنوان یک مطالعه موردی انتخاب گردید و ارزیابی اثرات زیست‌محیطی بصورت گام به گام در مورد پروژه سد درودزن مورد بررسی قرار گرفت . در این پایان‌نامه ارزیابی اثرات زیست محیطی درودزن در مراحل ساخت و بهره‌برداری انجام گرفته است و در نتیجه، مشخص گردید که سد درودزن دارای اثرات بسیار مهمی بر روی محیط زیست منطقه می‌باشد. درجه اهمیت اثرات زیست محیطی در مرحله ساخت و بهره‌برداری به ترتیب زیاد و متوسط می‌باشد. جهت تعدیل آهنگ تخریب محیط زیست و بهبود شرایط، برنامه‌هایی برای پایش و نظارت پروژه پیشنهاد گردیده است .

روش محیط زیست در برنامه‌ریزی منطقه‌ای


طرح پژوهشی
1373
واحد شهرسازی و معماری


جهت انجام تحقیقات مراحل زیر پیشنهاد می‌شود:

-1 مبانی نظری توسعه زیست محیطی
-2 روشهای محیط زیست در بهسازی سرزمین
-3 برنامه‌ریزی زیست محیطی در مقیاس ملی
-4 محیط زیست در مطالعات و برنامه‌ریزی منطقه‌ای
-5 محیط زیست در مطالعات منطقه‌ای
-6 محیط زیست در برنامه‌ریزی منطقه‌ای
منبع: پژوهشکده علوم و فناوری ایران 

ارزیابی اثرات توسعه بر محیط زیست استان همدان با کاربرد مدل تخریب


چکیده پایان نامه زیست محیطی

ارزیابی اثرات توسعه بر محیط زیست استان همدان با کاربرد مدل تخریب


دانشجو:
عاطفه چمنی


استاد راهنما:
مجید مخدوم

محمد جعفری

 استاد مشاور:
مهرداد چراغی
نعمت الله خراسانی


مدل تصمیم گیری (Decision making model ) یکی از انواع روشهای ارزیابی اثرات توسعه بر محیط زیست (EIA) می باشد. مدل تصمیم گیری تجلی ارتباط بین کمیت ها و کیفیت های بخشی از جهان هستی به صورت فیزیکی و ریاضی است ، به صورتیکه نشان دهنده یک هستی و یا یک پدیده موجود در دنیای واقعی باشد. از این قرار، مدلها روابط بین داده ها را برای پیش بینی چگونگی رویدادها درجهان واقعی تشریح می کنند. مدل تخریب (Makhdoum,2002) یکی از انواع مدلهای ریاضی است که در این بررسی برای مطالعه آثار توسعه بر محیط زیست استان همدان از آن استفاده شده است . در این روش برای نمایاندن تخریب در واحدهای نشانزد – که بسته به مورد می تواند آبخیز، زیر حوزه ، شهر و شهرستان ، واحد زیست محیطی ، زیستگاهها و یا شبکه باشد – از مدلهای خطی استفاده می گردد.


رابطة تخریب عبارت است از :


H= ( ΣI + Dp)/ V0


H = ضریب تخریب هر واحد نشانزد
ΣI = مجموع شدت عوامل تخریب هر واحد نشانزد
Dp = تراکم فیزیولوژیک ( نسبت جمعیت بر وسعت زمین های قابل کشت ) V0 = آسیب پذیری بوم شناختی


برای دستیابی به این مهم ابتدا محدوده استان همدان ( مرزسیاسی) به 849 شبکه 2500 هکتاری ( 2×2 سانتی متر روی نقشه توپوگرافی 250000 :1 ) تقسیم شد.آسیب پذیری اکولوژیکی با استفاده از نقشه های شیب، ارتفاع، اقلیم، حساسیت سنگ مادر به فرسایش، خطر زمین لرزه، طبقات آسیب پذیری خاک، حساسیت هیدرولوژیک، پوشش گیاهی و زیستگاه محاسبه شده و طبقه بندی گردید. در مرحله بعد با استفاده از نقشه توپوگرافی، مشاهدات میدانی و نظرات کارشناسان و افراد محلی تعداد 19 عامل تخریب در کل استان شناسائی و شدت آنها تعیین گردید. تراکم فیزیولوژیک هم از تقسیم جمعیت موجود در هر شبکه کاری بر وسعت زمینهای قابل کشت در هر شبکه به دست آمد. در نهایت با استفاده از جدول نهائی تخریب و وارد کردن پارامترهای مدل در نرم افزارExcell، ضریب تخریب در هر یک از شبکه های کاری استان مورد محاسبه و تحلیل قرار گرفت. ضرائب تخریب به دست آمده برای کلیه شبکه ها بر اساس تئوری فازی در6 طبقه و3 دسته طبقه بندی شدند .


بدین ترتیب کلیه شبکه ها از نظرشدت و میزان تخریب با یکدیگر مقایسه شدند و کل استان به سه پهنه با قابلیت توسعه بیشتر، نیازمند بازسازی و نیازمند اقدامات حفاظتی تقسیم شد. در مجموع 59/87 درصد از مساحت کل استان مستعد توسعه بیشتر، 083/12 درصد نیازمند بازسازی و 513/0 نیازمند اقدامات حفاظتی شناسایی شد.

ادامه مطلب ...

ارزیابی زیست محیطی راهبردی منابع آب

چکیده پایان نامه زیست محیطی

ارزیابی زیست محیطی راهبردی منابع آب


دانشجو : علیرضا طباطبائی نائینی
استاد راهنما : رضا مکنون

در برنامه ‏ریزی پروژه ‏های توسعه منابع آب همواره بایستی جنبه‏ های زیست محیطی و بهداشتی آب و لزوم پیشگیری از بروز حوادث تلخ و ناگوار را مدنظر قرار داد. بعبارت دیگر اعمال مدیریت و کنترل بر کیفیت آب، و موضوعات زیست محیطی ذیربط و همچنین جنبه‏ های بهداشتی و تندرستی را بایستی جزئی لاینکف از برنا‏مه‏ ریزی‏های منابع آب به شمار آورد. هدف نهایی و غائی پروژه‏های توسعه منابع آب، رشد و توسعه پایدار اجتماعی، اقتصادی کشور می‏باشد. از این رو لازم است با دوراندیشی به بررسی پیامدهایی پرداخت که بر اثر اجرای پروژه‏های برنامه ‏ریزی شده ممکن است ایجاد شود و در مجموع باید اطمینان یافت و به این قطعیت رسید که ثمرات و نتایج مثبت پروژه، تحت‏الشعاع عوارض نامطلوب و پیامدهای منفی آن بر محیط‏زیست و یا سایر پروژه‏های عمرانی دیگری که در بلندمدت مطرح می‏باشند قرار نمی‏گیرد.

یکی از ابزارهایی که برای اینگونه بررسیها امروزه موجود بوده و با اقبال روزافزونی مواجه می‏شود، اصطلاحاً ارزیابی اثرات زیست محیطی طرحهای توسعه (EIA) نامیده می‏شود. روند ارزیابی اثرات زیست محیطی که در دهه 1970 گسترش یافت موجب شد که در طرح‏ ریزی برنامه‏ های توسعه و بهره ‏برداری، تنها به برآورد نتایج اقتصادی ـ اجتماعی و سیاسی اکتفا نشود، بلکه اثرات ناشی از اجرای پروژه‏ ها بر محیط‏زیست نیز مورد ارزیابی قرار گیرد. ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه‏ ها در جمیع پروژه‏ های عمده منابع آب که ممکن است اجرای آنها اثراتی منفی را به دنبال داشته باشد، اقدامی ضروری است.

بدین ترتیب در کلیه طرحهای جامع ملی و سراسری و همچنین در جمیع طرحهای حوزه‏ای یا منطقه‏ ای مدیریت منابع آب، بایستی اثرات و پیامدهای یکایک پروژه‏ ها به تفکیک ارزیابی شود و سپس نتایج در قالب طرحهای جامع منطقه‏ ای، حوزه‏ای و یا طرح جامع ملی ملحوظ گردد تا بدین ترتیب پیامدها و اثرات جمعی و تلفیقی پروژه‏ ها و طرحهای جامع مزبور بطور یکجا و همه جانبه ارزیابی شود و مآلاً و بدین طریق به توان اقدامات اصلاحی یا پیشگیرانه را نیز مشخص و تعیین نمود.

در سالهای اخیر نیز حرکتی به سمت ایده ارزیابی زیست محیطی راهبردی پدید آمده است که ممکن است بهترین نقطه شروع برای شامل کردن ارزیابی اثرات زیست محیطی در درون یک سیستم مدیریت زیست محیطی تکمیلی باشد. کاربرد ارزیابی زیست محیطی در سطح سیاستها، طرحها و برنامه ‏ها، کار نگاه کردن به اثرات تجمعی، راه‏ حل‏های جایگزین آن و اقدامات اصلاحی را آسانتر می‏کند. این مورد اجازه می‏دهد که نتایج ضمنی زیست محیطی پیش‏بینی شوند و توسعه ‏ها در جهت صحیح از آغاز پروژه هدایت شوند، بجای آنکه بیشتر تحت تأثیر ماهیت واکنشی ارزیابی اثرات زیست محیطی قرار گیرند.

در این تحقیق، مدل پیشنهادی سلسله مراتبی در ارزیابی زیست محیطی راهبردی ارائه شده است و در امتداد آن ماتریس ارزیابی زیست محیطی راهبردی در فرآیند انتقال آب بین حوزه‌ای برای مطالعه موردی یعنی انتقال آب مازاد رودخانه کوهرنگ به زاینده رود پیشنهاد شده است که با توجه به آن فقدان استراتژی و سیاستهای بلند مدت و منسجم در خصوص مسائل کلان بخش آب مانند فرآیندهای انتقال آب بین حوزه‌ای به چشم می خورد.

لینک مشاهده و دانلود مقاله ای از همین نویسنده و با همین عنوان در ادامه مطلب...
ادامه مطلب ...

بررسی و شناخت اثرات توسعه بر محیط زیست

بررسی و شناخت اثرات توسعه بر محیط زیست


بنفشه آریانپور

معصومه ابوالفتحی

تهمینه احمدزاده

آسان باقر زاده

نازیلا رنجبران


چکیده پایانامه زیست محیطی (طرح)


برای دستیابی به همکاری توسعه و محیط زیست به شناسایی پیامدهای حاصل از اجرای پروژهه ای توسعه ای می باشد در واقع ارزیابی پیامدهای زیست محیطی را باید مکانیسمی در جهت بالا بردن کارآیی تحلیل سود - هزینه بشمار آورد .


توسعه صنعتی سطح استان گیلان در غالب ایجاد 17 شهرک صنعتی در طول برنامه های دوم و سوم سبب شده تا ارزیابی اثرات توسعه این طرح ، مزایا و معایب اجرای فعالیتهای این چنینی را به نقد و بررسی بکشاند .


در اجرای این طرح ارزیابی از روش ترکیبی لئوپولد و تجزیه و تحلیل سیستمی استفاده شده و جمع آوری اطلاعات با توجه به دو محدوده بیرونی و درونی پروژه در دست اجرا و بر اساس معرفی وضعیت موجود به لحاظ منابع زیست محیطی و بانک اطلاعاتی صنایع صورت گرفته ، نتایج به دست آمده مشخص می کند که بعضی از ویژگیهای طبیعی موجود در نوار ساحلی دامنه شمالی البرز به عنوان عوامل محدودیت در اجرای طرحهای توسعه ای نظیر احداث شهرکهای صنعتی تلقی می شود و آنالیز بانک اطلاعاتی بررسی روند استفاده از سرمایه و ایجاد اشتغال را فاقد کارایی مناسب نشان می دهد. با استفاده از نتایج ماتریس مشخص می شود که پیامدهای تخریبی متوسط 31% در اجرای این طرح مشاهده می شود. همچنین این طرح 5/45% اثرات مثبت ناچیز را به همراه دارد.


لذا پیشنهاد می شود تلفیق منابع طبیعی و نیروی انسانی و حجم سرمایه گذاری به صورت مناسبی صورت گرفته تا اجرای طرح از چارچوب مصوب احداث برای دستیابی به همکاری توسعه و محیط زیست به شناسایی پیامدهای حاصل از اجرای پروژهه ای توسعه ای می باشد د رواقع ارزیابی پیامدهای زیست محیطی را باید مکانیسمی در جهت بالا بردن کارآیی تحلیل سود - هزینه بشمار آورد . توسعه صنعتی سطح استان گیلان در غالب ایجاد 17 شهرک صنعتی در طول برنامه های دوم و سوم سبب شده تا ارزیابی اثرات توسعه این طرح ، مزایا و معایب اجرای فعالیتهای این چنینی را به نقد و بررسی بکشاند . 


منبع: پژوهشکده علوم و فناوری ایران  ادامه مطلب ...

آلودگی هوا، عوارض و مشکلات بر سلامت انسان

اثرات آلودگی هوا بر انسان عمدتاً بر چشمها و دستگاه تنفسی است. هنگامی که گازهای ناشی از هوا، بخارات، دودهای غلیظ (فیومها)، غبار و غیره منتشر می‌شوند و با اعضای بدن تماس می‌یابند، سوزش چشم و تحریک چشم‌ها، بینی، گلو و شش می‌گردند.

الف) دستگاه تنفسی
دستگاه تنفسی شامل شش‌ها و مجاری تنفسی (مجرای عبور هوا از حفره بینی به شش‌ها) می‌باشد. وظیفه دستگاه تنفسی عبارت است از استنشاق هوا به داخل ریه‌ها، جداکردن ناخالصی‌ها از هوا استنشاق شده به دستگاه گردش خون و خارج کردن گاز دی‌اکسید کربن در خون از طریق حفره بینی است. اگر ذرات معلق توسط انسان استنشاق شود، ممکن است بسته به اندازه آن‌ها در قسمت‌های مختلف دستگاه تنفسی رسوب نمایند. ذرات بزرگتر از 10 میکرون توسط مژه‌های بینی نگهداری می‌شوند و ذرات کمتر از 10 میکرون، ممکن است به مجاری تنفسی فوقانی وارد گردند. مجاری تنفسی فوقانی شامل: حفره، بینی، حلق بینی (فاز و فارنکس)، حنجره و نای می‌باشد. ذرات دارای اندازه‌ی 2 تا 10 میکرون ممکن است به نای وارد گردند. امّا حرکت موجی شکل مژه مخاط از پایین به بالا ذرات را از نای به دهان برمی‌گرداند که در دهان، آن‌ها می‌توانند بلعیده شوند. مجاری تنفسی تحتانی شامل نایژه‌ها، نایژکها، راه‌های هوایی، کیسه‌های هوایی، **** های ریوی می‌باشد. ذرات با اندازه کمتر از 25% تا یک میکرون وارد آلوئل‌های دیده شده و رسوب می‌نمایند که در نتیجه حجم آلوئل را کاهش می‌دهند و بنابراین در اثر به حداقل رساندن تبادل اکسیژن از هوا به خون سبب آسیب به ریه‌ها می‌گردند.

بقیه در ادامه مطلب... 
ادامه مطلب ...

محیط زیست از دیدگاه مقام معظم رهبری


حقیقت این است که امروز مسئله محیط زیست به یک مسئله حاد تبدیل شده است و اگر برای آن علاجی در نظر گرفته نشود، در آینده نه چندان دور به شکل یک بحران حقیقی، گریبان همه انسانها را خواهد گرفت. ما در سطح دولت و مسئولان، مسئله محیط زیست را یک مسئله اساسی می دانیم و به طور جدی تصمیم داریم تا با تخریب محیط زیست در داخل کشور خودمان مبارزه کنیم و مانع آن شویم.


مقام معظم رهبری




از نظر اسلام‌، طبیعت‌ متعلق‌ به‌ انسان‌ و او امانتدار این‌ نعمت‌ الهی‌ برای‌ نسلهای‌ بعدی‌ است‌، لذا کسی‌ که‌ اقدام‌ به‌ تخریب‌ محیط زیست‌ کند، به‌ این‌ امانت‌ و به‌ نسلهای‌ بشری‌ خیانت‌ کرده‌ است‌…



کفران‌ نعمت‌ طبیعت‌، عقوبت‌ الهی‌ را در پی‌ خواهد داشت‌ و معضلاتی‌ که‌ بعنوان‌ اثرات‌ ناشی‌ از تخریب‌ محیط زیست‌ در زندگی‌ انسانها بوجود آمده‌ در واقع‌ نتیجه‌ کفران‌ این‌ نعمت‌ است‌…

۱۳۸۰/۰۳/۲۹




مسئله‌ى گیاه و بوستان و درخت و این چیزها جزو مسائل اصلى است؛ اینها را جزو  مسائل فرعى نباید به حساب آورد. درست است که در شمارش مسائل اساسى کشور، چشمها و نگاه‌ها به سمت اقتصاد، به سمت فرهنگ، به سمت مسائل پولى، به سمت مسائل سیاسى کشانده میشود – معمولاً اینجور است – لیکن اگر با دقت نگاه کنیم، مسائلى که مربوط به زیست انسانى است، بیشتر از آنها اهمیت دارد. سیاست براى چیست؟ اقتصاد براى چیست؟ خدمات گوناگون شهرى و کشورى براى چیست؟ اصلاً پیشرفت کشور براى چیست؟ پیشرفت براى این است که انسانها زندگى سالم و مطلوبى داشته باشند. اگر محیط زیست تخریب شد، همه‌ى اینها باطل خواهد شد.


دیدار با اعضای‌ هیأت‌ علمی‌ همایش‌ محیط زیست‌، دین‌ و فرهنگ

۱۳۸۹/۱۲/۱۷




بیانات در بوستان ولایت به مناسبت روز درختکارى‌ در ادامه مطلب
ادامه مطلب ...

چارچوبی یکپارچه برای انتخاب مناطق حساس ساحلی-دریایی در مدیریت محیط زیستی خلیج فارس و دریای عمان

چارچوبی یکپارچه برای انتخاب مناطق حساس ساحلی-دریایی
در
مدیریت محیط زیستی خلیج فارس و دریای عمان

دکتر عبدالرسول سلمان ماهینی


چکیده:

خلیج فارس و دریای عمان از پراهمیت ترین بدنه های آبی جهان هستند. منابع طبیعی تجدید ناشوندهنظیر نفت و گاز و کانی ها و منابع تجدید شونده و وابستگی کشورهای جهان به این گذرگاه اهمیت این منطقه را صد چندان نموده است. در کنار این ویژگی ها و استفاده ناموزون و خارج از توان از این بدنه های آبی و توسعه سریع کشورهای حاشیه آن ها، جای تعجب نیست که این محیط های آبی بسیار ارزشمند دستخوش تغییرات منفی و آلودگی عمده قرار گرفته اند. برای مقابله با این تهدید ها، معمولا انتخاب مناطق حساس ساحلی-آبی توصیه می شود و برای مدیریت و انتخاب لکه های حفاظتی آب ها و سواحل نیز می توان به روش هایی نظیر شناسایی مناطق به ویژه حساس دریایی متعلق به سازمان IMO و روش نمایه حساسیت محیط زیستی متعلق به سازمان NOAA و روش نوین CEMECS اشاره نمود. به هر حال، این روش های پلی گون-محور مبتنی بر ارزیابی خاص زیستگاه و یا شناسایی اکوسیستم های آبی نیستند و از این رو، از یکپارچگی یا انعطاف لازم در مقایسه با روش های پیکسل-محور برخوردار نمی باشند. همچنین، تغییرات سواحل و کاربری های آن ها به شکل صریح در این روش ها دیده نشده است.
برای انتخاب و مدیریت یکپارچه مناطق حساس ساحلی و دریایی پیشنهاد می شود از ترکیب سه دسته داده، شامل داده های نواحی حساس ساحلی، داده های طبقه بندی اکوسیستم های آبی و داده های ارزیابی زیستگاه آبزیان مهم دریایی استفاده گردد. همچنین، لازم است این سه دسته در بستر تغییرات طبیعی و انسان ساخت در خشکی ها و آب های خلیج فارس و دریای عمان مورد بررسی و ادغام قرار گیرند. تصاویر ماهواره ای مختلف امروزه اطلاعات لازم جهت ارزیابی و شناسایی نواحی حساس ساحلی و نیز تغییرات کاربری و پوشش سواحل را فراهم می آورند. بررسی و شناسایی اکوسیستم های آبی، اگرچه در مقیاس کوچک برای آب های جهان انجام شده است، اما برای مناطقی نظیر خلیج فارس و دریای عمان کفایت نمی کند و لازم است مفاهیمی نظیر بوم نواحی و بیوم های آبی در این خصوص مطرح و مورد پژوهش قرارگیرند. برای دستیابی به این نین طبقه بندی، خوشبختانه امروزه تصاویر نسبتا دراز مدت ماهواره ای موجود است که به کمک آن ها می توان دمای آب ها، کدورت، جهت جریان آب، سرعت جریان آب، گرداب ها، باد و مسیر آن، ارتفاع غیر طبیعی امواج و سایر ویژگی های آب ها همراه با تراکم کلروفیل آ را بدست آورد و در طبقه بندی اکوسیستمی استفاده نمود. از آن جا که هر گونه طبقه بندی از این دست می تواند با نقائصی همراه باشد، پیشنهاد می شود از ارزیابی زیستگاه آبزیان دریایی مهم به یکی از روش های مدل سازی معمول بهره گرفته شود. خوشبختانه اطلاعات حضور بسیاری از این آبزیان توسط موسسه های شیلاتی ثبت شده و موجود است که می تواند مبنایی برای ارزیابی زیستگاه آنان محسوب شود. سرانجام، به کمک روش های هوشمند رایانه ای می توان از ترکیب سه دسته اطلاعات یاد شده و به صورت ابزار پشتبیان تصمیم گیری با حضور همه گروه ها و کشورهای ذینفع لکه های حساس خلیج فارس و دریای عمان را انتخاب نمود و با اشتراک مساعی کشورهای حاشیه به مدیریت فعال آن ها پرداخت. در این مقاله امکان پذیری اتخاذ یک چنین رهیافت یکپارچه ای مورد بررسی قرار می گیرد.

کلید واژه: مدیریت یکپارچه، مناطق حساس ساحلی، طبقه بندی اکوسیستم های دریایی، ارزیابی زیستگاه ماهیان، هوش مصنوعی، خلیج فارس و دریای عمان

منبع: اولین همایش بین المللی محیط زیست و ژئوپلیتیک خلیج فارس

تحلیل وضعیت ارزیابی اثرات زیست محیطی در ایران برای کاربرد منطقه ای آن در منطقه خلیج فارس

تحلیل وضعیت ارزیابی اثرات زیست محیطی در ایران
برای کاربرد منطقه ای آن در منطقه خلیج فارس

مسعود منوری
راضیه رحیمی
ساناز تجزیه چی
مسعود سالاری

چکیده:

ارزیابی اثرات زیست محیطی به منظور اجرای یک فرآیند علمی و اجرایی با هدف شناسایی اثرات پروژه های توسعه از دو دهه قبل در کشور ایران تصویب گردیده است. این ابزار مدیریت محیط زیست در کشور ایران روند شناخته شده و در حال توسعه ای را نشان می دهد. لیکن بدلیل عدم نگرش منطقه ای دارای ظرفیت های مناسب و همسو با دیگر کشورهای خلیج فارس نبوده و نیاز به بازنگری در قوانین و اصول کارکردی آن و نیز هماهنگی با کشورهای این منطقه دارد. این اقدام می تواند در کاهش مشکلات زیس تمحیطی و رفع آلودگی ها و تخریب منابع طبیعی منطقه خلیج فارس موثر باشد.

در این مقاله ضمن بررسی و جم عبندی مشکلات و تنگناهای روند تکاملی ارزیابی زیس تمحیطی در ایران عوامل ضعف، قوت، فرص تها و تهدیدهای ) SWOT ( فرآیند کارکردی آن برای منطقه خلیج فارس جهت هماهنگی و همکار یهای بیشتر بین کشورهای این منطقه مورد تحلیل قرار گرفته است.

کلید واژه: ارزیابی اثرات زیست محیطی، EIA، SWOT ، خلیج فارس.

منبع: اولین همایش بین المللی محیط زیست و ژئوپلیتیک خلیج فارس