منفی شدن ذخایر استراتژیک آب در کشور

قائم مقام وزیر نیروی ایران از کاهش میزان منابع آب تجدیدشونده کشور از ۱۳۵ میلیون متر مکعب به ۱۱۰ میلیون مترمکعب خبر داد و تأکید کرد که «ذخایر استراتژیک آب ایران منفی شده‌است.»

ستار محمودی، روز یکشنبه ۱۳ اردیبهشت، با اشاره به اینکه حدود ۸۵ درصد مساحت کشور دارای «اقلیم خشک» است، افزود: «با رشد جمعیت و صنعت، میزان مصرف آب از کنترل خارج شده‌است.»

به گفته آقای محمودی، از حدود چهار دهه پیش، میانگین بارش‌ها در ایران از ۲۵۰ میلی‌متر به ۲۴۰ میلی‌متر و میانگین سالانه روان‌آب‌ها از ۸۶ میلیون متر مکعب به ۴۶ میلیون متر مکعب کاهش پیدا کرده‌است.

پیش از این نیز مسئولان وزارت نیروی ایران بارها با اشاره به برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی اعلام کرده‌اند که میزان ذخایر استراتژیک آب در ایران به «مرز هشدار» رسیده‌است.

از جمله رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو، در آذرماه ۹۳ با اشاره به برداشت ۱۱۰ میلیارد متر مکعب از ذخایر آب زیرزمینی از تهیه طرحی با عنوان «تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی» خبر داده بود.

به گفته آقای میدانی، در صورت اجرای این طرح، ۲۰ سال طول می‌کشد تا سفره‌های آب زیرزمینی به وضعیت پیشین بازگردند.

در همین حال عیسی کلانتری، مشاور معاون اول رئیس‌جمهوری در امور آب، کشاورزی و محیط زیست، روز شنبه ۵ اردیبهشت، گفته بود که "ایران با بهره برداری از ۹۷ درصد آب‌های سطحی خود عملاً تمام رودخانه‌های خود را خشک کرده‌است و دیگر آبی در طبیعت باقی نمانده‌است."

افزایش «۲۰ سانتیمتری» رسوبات نمکی در برخی نقاط دریاچه ارومیه

روز یک‌شنبه همچنین مدیرکل برنامه‌ریزی سازمان زمین‌شناسی ایران از افزایش «۲۰ سانتیمتری» رسوبات نمکی در برخی نقاط دریاچه ارومیه خبر داد و افزود: «با وجود اینکه سطح آب دریاچه ارومیه حدود ۶۰ سانتی‌متر افزایش یافته اما تغییری در میزان شوری آب دریاچه حاصل نشده‌است.»

راضیه لک اضافه کرد: «به نظر می‌رسد با وجود بارندگی‌های مناسبی که حوضه آبخیز دریاچه در سال جاری نسبت به سال قبل داشته بخشی از افزایش سطح آب ناشی از کاهش عمق دریاچه به دلیل ته‌نشست رسوبات در کف آن باشد.»

پیش از این کیومرث دانشجو، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی، از افزایش دو سانتی‌متری سطح آب دریاچه ارومیه در فروردین‌ماه خبر داده بود.

مقام‌های رسمی ایران می‌گویند تنها یک سوم از دریاچه ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه آب شور جهان، باقی مانده است. بخش عمده‌ای از این دریاچه طی سال‌های اخیر خشک شده‌است.

گزارش‌های تازه حکایت از آن دارد که ۷۰ تا ۸داردحد تالاب‌های ایران در وضعیت بحرانی یا در معرض خطر جدی قرار دارند.

کارگروه مشترک نجات تالاب هامون

در همین حال به گزارش خبرگزاری ایسنا، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، روز یک‌شنبه از تشکیل کارگروه مشترک با افغانستان برای نجات تالاب هامون خبر داد.

به گفته خانم ابتکار، تدوین یک برنامه همکاری مشترک از جمله اقداماتی است که این کارگروه در تلاش برای انجام آن است.

تالاب هامون در استان سیستان و بلوچستان ایران واقع شده و آب رود هیرمند، از استان هلمند افغانستان، به این دریاچه می‌ریزد.

قرارداد حق‌آبه هیرمند، سال ۵۱ خورشیدی بین ایران و افغانستان امضاء شد. اما مسئولان جمهوری اسلامی می‌گویند، از اواخر دهه ۷۰ و افزایش خشکسالی در سیستان و بلوچستان، میزان ورودی آب رودخانه هیرمند به دریاچه هامون کم شده‌است.

نظرات 2 + ارسال نظر
محیط زیست یکشنبه 20 اردیبهشت‌ماه سال 1394 ساعت 07:25 ق.ظ

چون گذارد خشت اول بر زمین معمار کج

گر رساند بر فلک، باشد همان دیوار کج

چی بگویم که اگر بگیوم، گویند شخنم خطاست....

محیط زیست سه‌شنبه 15 اردیبهشت‌ماه سال 1394 ساعت 11:03 ب.ظ

سلام. باوجود مشکلات زیاد درمورد آب همچنان برای رشد جمعیت برنامه ریزی می شود. سالانه یک میلیون نفر برجمعیت ایران افزوده می شود.!!! درآینده مشکلات آب بیشتر وشدیدترخواهدشد. متاسفانه.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد