مقدمه در چند دهه اخیر، رشد و توسعه اقتصادی - اجتماعی به صورت یک فرآیند پیوسته و فراگیر در بسیاری از جوامع همراه با افزایش درآمد ملی و ایجاد تغییرات مثبت در درآمد سرانه همراه بوده است . در چنین شرایطی، استفاده از گردشگری به م انند راهی مناسب در پر نمودن اوقات فراغت و با هدف کاهش تأثیر تنش های روزافزون زندگی متمرکز شهری و صنعتی مورد توجه قرار گرفته است. پدیده آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، آلودگی صوتی و سایر آلای نده های محیط زیست ، سبب می شود نیاز مردم شهرنشین به طبیعت و استفاده از موهبت های آن و فرار از زندگی ملامت آور ماشینی و پناه بردن به مراکز تفرجی و مناطق تفرجگاهی طبیعی خار ج از شهرها، روز به روز بیشتر شود.
در حال حاضر توسعه پایدار، حفاظت و به سازی محیط زیست، استفاده صحیح از منابع طبیعی و بهره گیری چندجانبه تفرجی، آموزشی و پژوهشی از شرایط طبیعی محیط زیست، موضوعاتی هستند که در سراسر جهان بر چگونگی رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی تأثیر می گذارند. انتخاب و حفاظت از اکوسیستم های نمونه در کشور از جمله منطقه گردشگری عبا سآباد بهشهر با جاذب ههای طبیعی دارای قابلیت های تفرجی، ورزشی و طبیعت گردی از اهمیت قابل توجهی برخوردار خواهد بود. با سرمایه گذاری در این گونه اماکن، می توان به برنامه ریزی مناسب اوقات فراغت اقشار مختلف جامعه پرداخت و
همچنین استفاده اصولی از اکوسیستم موجود را فراهم ساخت. این بهر هبرداری توسط نسل کنونی باید منطبق با مقررات و برنامه های تدوین شده، با هماهنگی سازمان های مربوط به آن و توجه کامل به ارز شهای بی مانند محیط زیستی آن انجام پذیرد.
ارزش گذاری مطبوعیت محیط زیست ب ه ویژه در سال های اخیر مورد توجه قرار گر فته است . در بررسی ارزش تفریحی پنج پارک ملی در کره جنوبی که توسط لی و هان ( 2002 ) با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) صورت گرفته، میزان این ارزش به طور متوسط 10/54 دلار برای هر خانواده در هر سال ب ه دست آمده است. مطالعه شرستا و همکاران ( 2007 ) در بررسی مطبوعیت زیست محیطی منطقه رودخانه آپالاچیکولا در فلوریدا به تحلیل تقاضای بازدیدکنندگان پرداخته و به این نتیجه رسیدند که بازدیدکنندگان به طور متوسط برای هر 74/18 دلار پرداخت می کنند. طباطبایی (2001) روش ارزش گذاری مشروط و میزان متوسط تمایل به پرداخت را جهت محاسبه ارزش حفاظتی زیستگاه پرندگان میانکاله به کار برد و میانگین بیشترین تمایل به پرداخت (WTP) را برای خانواده های غیربومی و بومی به ترتیب 24752 و 73440 ریال در هر سال برآورد نمود .
امیرنژاد و خلیلیان ( 2006 ) در مطالعه خود، ارزش تفریحی پارک جنگلی سی سنگان را 2477 ریال برای هر بازدید برآورد و ارزش تفریحی سالانه هر هکتار از این پارک را بیش از 2/5 میلیون ریال برآورد نمودند. پیشکار اسماعیلی ساری ( 2007 ) نیز ارزش تفرجی روزانه پارک جنگلی طالقانی را از طریق محاسبه سطح زیر منحنی تقاضا در حدود 400 میلیون ریال محاسبه کردند.
پارک جنگلی عباس آباد، از جمله زیباترین چش م انداز فرهنگی و طبیعی کشور می باشد که در 9 کیلومتری جنوب شرقی بهشهر در استان مازندران واقع شده است . دریاچه پارک به وسعت 10 هکتار همراه با عمارت میان آن از جمله چشم اندازهای دوران صفوی است. این عمارت از سنگ و آجر بوده و در زمان آب گیری دریاچه ، به زیر آب می رود. در واقع حدود 18 متر از این عمارت در زیر آب است . دو برج نگهبانی آجری و بناهای دیگری در فضای پارک بر جای مانده که همگی مربوط به عصر صفویه می باشد و بازدید برای عموم آزاد است . به دلیل چشم اندازهای بدیع و تاریخی، این پارک همواره مورد تقاضای مسافران بی شماری از نقاط مختلف استان و کشور بوده است.
با توجه به اهمیت و سهم بالای اکوسیستم جنگلی منطقه عباس آباد بهشهر در صنعت گردشگری استان مازندران، این مطالعه به بررسی مطبوعیت اقتصادی به دست آمده از این منطقه پرداخ ته و سهم هر خانوار از این مطبوعیت برآورد خواهد شد . همچنین، عوامل مؤثر بر تمایل بر پرداخت بازدیدکنندگان جهت بهره مندی از این مطبوعیت زیست محیطی تعیین می شود.
مواد و روش هابسیاری از خدمات اکوسیست م های طبیعی در بازار معامله نمی شوند و مردم نمی توانند میزان تمایل به پرداخت برای دریافت این خدمات را آشکار سازند . در این شرایط، روش بررسی و برآورد 1 مورد استفاده قرار می گیرد تا بر اساس یک سناریوی فرضی، تمایل به پرداخت افراد را برای بهره مندی از یک خدمت اکوسیستم طبیعی اندازه گیری نماید (ون کاچالام، 2003)
روش ارزش گذاری مشروط، براساس رویکرد بررسی و برآورد (رویکرد پیمایشی) و یا تمایل به پرداخت بیان شده 2 می باشد. این روش، یک تکنیک ارزش گذاری غیربازاری و انعطاف پذیر است که ب ه طور گسترده در تجزیه و تحلیل هزینه - منفعت و ارزیابی تأثیرات محیط زیستی استفاده می شود (کامینگز و همکاران، 1986 ؛ میچل و کارسون، 1989 ) و یکی از بهترین و بحث برانگیزترین روش ها در میان تمام رو ش های ارز ش گذ اری مواهب محیط زیس تی است (ون کاچالام، 2003 ). کاربرد این روش در اقتصاد زیست محیطی شامل برآورد ارزش های غیرمصرفی (بروکشیر و همکاران، 1983 ؛ ولش و پو، 1998 ) ارزش های مصرفی (لومیس، 1989 ؛ چو و همکاران، 1996 )، یا هر دوی آنها (دسوسگس و همکاران، 1993؛ نیکیتسک و لئون، 1996 ) برای منابع محیطی می باشد.
ادامه دارد -- در حال تایپفایل PDF جهت دانلود بزودی...