گوزن زرد ایرانی (Dama mesopotamica) پستانداری از خانواده گوزن است. گمان میرفت که نسل این حیوان منقرض شدهاست تا این که در دهه ۱۹۵۰ گلهای از آن در خوزستان کشف شد. اینک گلههایی از گوزن زرد ایرانی در دشت ناز مازندران در محوطه محصوری مراقبت میشود. در برخی از باغ وحشهای جهان نیز نمونههائی از آن وجود دارد.
ویژگی ها:
گوزن زرد ایرانی عموماً شبگرد است و در طول روز به استراحت میپردازد. در تابستان به واسطه پوشش خالخالی دارای استتار است. در زمستان پوشش او تیره تر میشود.
گوزن زرد ایرانی نر مثل بیشتر گوزنها دارای شاخهای بزرگ استخوانی بوده که به طور سالیانه رشد میکند و میافتد. گوزن ماده شاخ ندارد و جثه آن نیز از گوزن کوچکتر است. شاخهای گوزن نر در اواخر زمستان میافتد و در اوایل بهار با زیاد شدن منابع تغذیه شروع به رشد مجدد مینماید در این فصل گوزن با ریزش مو نیز مواجه میگردد. شاخ گوزن نر هر سال نسبت به سال قبل کمی بلندتر و زیباتر میشود. گوزن نر از این شاخها علاوه بر دفاع به عنوان وسیلهای برای قدرت نمایی در فصل جفتگیری استفاده مینماید.
جفت گیری:
گوزنهای زرد ایرانی اغلب در اوایل پاییز جفتگیری مینمایند که در این فصل گوزن نر از ظاهر بسیار زیبا و با ابهتی برخوردار میگردد. گوزنهای نر قویتر با جذب چندین ماده قلمرو معینی برای خود ایجاد نموده و اجازه ورود به گوزنهای نر دیگر را نمیدهد. اغلب در فصل جفت گیری بین گوزنهای نر بر سر جفت گیری درگیریهای شدیدی رخ میدهد و گوزن بازنده بایستی قلمرو را به نفع برنده ترک گفته و به دنبال قلمرو جدیدی باشد. در فصل جفت گیری رفته رفته گوزن نر لاغرتر و نحیف تر میشود.
تغذیه:
تغذیه گوزنها بیشتر از علفها و شاخ و برگ گیاهان میباشد، گاهی اوقات نیز از سرشاخههای درختان یا از پوست ساقه آنها استفاده مینمایند. گوزنهای زرد ایرانی اغلب اوایل صبح قبل از طلوع آفتاب یا عصر به چرا پرداخته و مابقی روز را به نشخوار کردن یا استراحت میپردازند. چنانچه در نزدیکی محل زندگی گوزنها گندمزار یا مزرعهای باشد، گاهی بطور شبانه به این مزارع دستبرد میزنند.

گوزن زرد ایرانی از شاخه طناب داران(Chordata)، رده پستانداران( Mammalia) راسته زوج سمان(Artiodactyla)، خانواده گوزنها، گونه گوزن زرد و زیر گونه گوزن زرد ایرانی ( C. Dama mesopotamica) می باشد. این جانور به صورت گروهی زندگی کرده و معمولاً شبگرد است . در اوایل صبح و اوایل غروب دارای فعالیت بیشتری بوده و اغلب در این ساعات به چریدن مشغول شده و در بقیه ساعات نشخوار می نماید.
در ساعات چرا اغلب به دلیل ترس از دشمن به سرعت غذای خود را بلعیده و در مواقع استراحت در نواحی امن با آرامش شروع به جویدن و هضم غذا می نماید.غذاهای این جانور عبارتند از علوفه ، سرشاخه ها، میوه های مختلف و گیاهان جنگلی. در مواقع خطر به سرعت فرار نموده و با جست های بلند و فرار سریع از خطر می گریزد. در ضمن شناگر قابلی نیز می باشد.
نوع ماده شاخ نداشته و نوع نر این زیر گونه دارای شاخهای نسبتاً بلند و پهنی می باشد که رشد شاخها از یک سالگی شروع شده و در دو سالگی شاخها نمایان می شوند.
هر ساله در اواسط بهمن ماه شاخ ها افتاده و در محل شاخها فقط یک غده به جا می ماند که این غده در ابتدا متورم و پر خون شده سپس در فصل بهار محلی برای رشد شاخ جدید می گردد. شاخهای جدید در تابستان کامل شده و ظاهر بسیار زیبایی به حیوان می بخشند. رنگ زمینه بدن قهوه ای بوده در پهلوها رنگ روشن تری داشته، شکم، دم و زیر گردن آن سفید است.در فصل بهار و تابستان خالهای سفید و زیبایی در پشت و پهلوها ایجاد می شود که در اواسط پاییز با تغییر رنگ حیوان به خاکستری و بلندتر شدن موهای آن خالها کمرنگ تر می شوند.
رنگ بدن ماده کمی تیره تر می باشد. همزمان با افتادن شاخها موهای حیوان نیز شروع به ریزش نموده و ظاهر حیوان در این فصل زشت و بیمار به نظر می رسد. طول بدن این حیوان در حدود 150 تا 240 سانتیمتر بوده و طول دم 16 تا 20 سانتیمتر می باشد. ارتفاع آن در ناحیه شانه ها 85 تا 130 سانتیمتر و وزن آن 50 تا 130 کیلو گرم است.
در فصل جفت گیری که اغلب با جنگ نرها بر سر جفت یابی همراه است گوزن نر در اوج قدرت و زیبایی بوده و تاحدودی نیز حالت های عصبی از خود بروز داده و گردن آنها نیز اندکی متورم می شود. جفت گیر ی این گوزنها در اواسط شهریور ماه اتفاق می افتد که در این زمان گوزن های نر مسن تر و قویتر برای خود گروههای جداگانه ای از ماده ها به شکل حرمسرا تشکیل داده و قلمروهای مخصوصی ایجاد می نمایند.
بعد از جفت گیری نیرو و قدرت گوزن نر نسبتاً تحلیل رفته و آسیب پذیری آن بیشتر می گردد که اوج این آسیب پذیری با افتادن شاخ ها متقارن است. نوزادها حدوداً 8 ماه بعد از جفت گیری در اردیبهشت ماه به دنیا می آیند. کمتر پیش می آید که گوزن زرد ایرانی دوقلو زایی نماید و اغلب یک نوزاد به دنیا می آورد. بچه ها بعد از تولد قادر به دویدن و راه رفتن هستند ولی گوزن مادر در چند روز اول آنها در بین علفهای بلند مخفی می نماید، که نوزادان به دلیل نداشتن تحرک و بو و استتار قوی از دید دشمنان مخفی می مانند. از مهمترین دشمنان این حیوان می توان به گرگ، یوز و گربه جنگلی اشاره نمود. نوزادان در سن 1.5 سالگی به بلوغ کامل می رسند و بطور متوسط 16 سال عمر می نمایند.در گذشته پراکندگی این حیوان از غرب و شمال غرب ایران تا شمال شرقی آفریقا و در جنوب اروپا تا بالکان گسترده بود ولی در حال حاضر پراکندگی طبیعی این حیوان فقط محصور به جنگلهای متراکم و غیر قابل نفوذ منطقه خوزستان و زاگرس در کنار رودخانه های دز و کرخه می باشد.

به منظور جلوگیری از انقراض گوزن زرد ایرانی تعدادی از آنها را به دشت ناز در مازندران، دشت ارژن،جزیره اشک در دریاچه ارومیه منتقل نموده اند. تا چند دهه پیش تصور می شد که نسل این حیوان منقرض شده است ولی با مشاهده شدن چند شاخ تازه در شوش این تصور از بین رفت و دو رأس از آنها توسط آقای ورنر ترنس آلمانی دو تن از آنها زنده گیری شده و در سال 1337 به باغ وحش اپل انتقال داده شده و بعد از تکثیر تعداد 6 رأس به دشت ناز منتقل گردید. از جمله عوامل کاهش جمعیت این گونه می توان به شکار بی رویه و تخریب زیستگاه های طبیعی آن اشاره نمود.

اسارت گوزن زرد ایرانی در دشتهای زاگرس
تنها یک خبر میتواند دوباره ماجرای قدیمی انقراض گوزن زرد ایرانی را زنده کند. خبری با این عنوان که ۱۵ تیر تعداد ۵۵ راس از گوزنهای زرد به زادگاهشان بازگردانده میشوند.
ماجرایی که از سال ۱۳۳۶ و توسط هایزمن آلمانی جانی دوباره گرفت و به کابوس ۵۰ ساله انقراض اینگونه نادر حیات وحش پایان داد، امروز دوباره با انتقال اینگونه به زیستگاهش صورتی دیگر بهخود میگیرد و این پرسش که آیا به راستی زیستگاه اینگونه نادر حیات وحش ایران کجاست؟
از آن روز که برای اولین بار چند رأس گوزن زرد در اطراف رودخانه دز و کرخه مشاهده شدندو پس از آن نیز تعدادی از کارشناسان محیط زیست وقت به همراه هایزمن تصمیم به احیای اینگونه گرفتند، از آن زمان که در گام اول آنان را به آلمان بردند و پس از ازدیاد نسل دوباره به ایران برگرداندند، تا به امروز که جزیره اشک دریاچه ارومیه بهعنوان زیستگاه موقت آنان برای ازدیاد نسل تعیین شدهاست، همواره سخن از زیستگاه اصلی اینگونه کمیاب و بسیار زیبای ایران است.
حال که به زمان جفتگیری گوزن زرد در شهریور ماه نزدیک میشویم، دوباره این موضوع مورد توجه قرار گرفته است. زیستگاه گوزن زرد، به واقع از بینالنهرین آغاز میشد و تا دامنههای جنوبی زاگرس نیز امتداد داشت.
حتی فیروز آباد فارس نیز بخشی از زیستگاه اینگونه بود. گوزن زرد در این گستره وسیع سالیان دراز زندگی میکرد، اما به تدریج زیستگاه گوزن زرد کوچک و کوچکتر شد و حصار زندگی برای آن تنگتر.
از این گستره اکنون تنها بخش کوچکی بهعنوان زیستگاه اینگونه قلمداد میشود و گوزن زرد مجبور به زندگی در حصاری تنگ و باریک است. قفسی که قرار است در سالهای آینده تنها مأمن و ملجأ این جانور باشد.
اما صورت دیگر این ماجرا تکثیر گوزن زرد است. هرچند کارشناسان مسئول بخش پستانداران سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به آمار سرشماری گوزن زرد در جزیره اشک، خبر از تکثیر و پرورش موفق اینگونه میدهند و با تکیه بر آمار میگویند: در سال ۷۹، ۱۴۷ راس از اینگونه وجود داشت و در سال ۸۲ به ۲۴۱ راس رسیده است و تا سال ۸۵ نیز این تعداد به ۲۹۱ راس رسیده و در حال حاضر نیز ۳۰۶ راس از آن در جزایر پارک ملی دریاچه ارومیه زندگی میکنند، اما هنوز این جانور به تعدادی نرسیدهاست که از فهرست گونههای در معرض خطر سازمان ملل بیرون آید و بیش از ۵۰ سال تلاش برای احیای نسل آنان آمار ۴۰۰راسی است که به آن میبالیم.
قرار است که تقریبا یک چهارم از جمعیت فعلی گوزن زرد به زادگاه اصلیاش بازگردانده شود. اما کدام زیستگاه میتواند زادگاهش باشد. زادگاه اینگونه در گذشته مساحتی در حدود ۵۰۰ هزار کیلومتر مربع را شامل میشده است.
کدام زیستگاه میتواند با شرایط موجود بخشی از زیستگاهش را به آن بازگرداند؟
زیستگاهی به پهنه ایران
مهندس بیژن دره شوری معتقد است که جنگلهای کرخه نمیتواند بهعنوان زیستگاه گوزن زرد محسوب شود؛ چرا که این جنگلها روزگاری به دلایل مختلف اقلیمی توانایی زیستگاهی داشت، اما امروزه بهدلیل وجود سد کرخه و نبود سیلابها که جنگلهای کرخه را بارور کند، نمیتواند بهعنوان زیستگاهی مناسب برای اینگونه در خطر به حساب آید.
این کارشناس برجسته محیط زیست به مطالعات انجام شده توسط دکتر بهرام کیابی، مهندس هنریک مجنونیان و دکتر محمود کرمی برای تعیین زیستگاه گوزن زرد در سالهای گذشته اشاره میکند و میافزاید: در آن سال ما با بررسی دقیق توانستیم چند زیستگاه را در یاسوج و میان کتل برای گوزن زرد جایابی کنیم.
براساس بررسیهای انجام شده، همه به اتفاق میان کتل را بهعنوان زیستگاه اصلی این جانور معرفی کردیم؛چرا که این پهنه هم توانایی گسترش داشت و هم امکان زیست گوزن زرد در آن بیشتر از مناطق دیگر بود، اما متأسفانه امروزه میبینیم که بدون توجه به نگاههای کارشناسی، گوزن زرد به مناطقی برده میشود که شاید برای آینده حیات این جانور، خطر زا باشد.
درهشوری ادامه میدهد: اگر بخواهیم گونهای را از خطر نجات دهیم، باید زیستگاهی که برای آن انتخاب میکنیم، از هر نظر امنیت داشته باشد.
از سویی زمانی میتوان گونههای در معرض خطر را به زیستگاهشان انتقال داد که جمعیتشان بهحدی برسد که معیارهای جهانی مشخص کردهاند.
وی با اشاره به انتخاب جنگلهای کرخه گفت: باید برای زیستگاه گوزن زرد منطقه وسیعی را انتخاب کرد. باید زیستگاه را بهعنوان محل دائمی قلمداد کنیم. اگر منطقه ۱۰۰ هکتاری برای زیستگاه گوزن زرد در نظر گرفته شود، مسلما این منطقه بهعنوان اسارتگاه آنان خواهد بود.
زیستگاهی با این مساحت میتواند برای کوتاه مدت پاسخگو باشد، اما برای انتخاب یک زیستگاه دائمی باید محدودهای مشخص شود که بتوان آنرا گسترش داد و به مساحت حداقل هزار هکتاری رساند.
میان کتل که چند سال پیش انتخاب شدهبود، ابتدا مساحتی ۲۰۰ هکتاری بود که بسیار ایمن و بهعنوان زیستگاه گوزن زرد بسیار مناسب بود. این محدوده تا مساحت هزار هکتاری قابل گسترش بود.
وی در پایان اگرچه ناامیدانه، ادامه میدهد: اگر زیستگاه جنگلهای کرخه موقتی باشد و برنامهای کوتاه مدت خوب است، اما همه نگرانی این است که در پس آن برنامهای بلندمدت و با توجه به معیارهای جهانی وجود نداشته باشد.
پایانی بر ماجرا
۱۰۲ گوزن زرد ایرانی در حالی به جنگلهای کرخه بهعنوان زیستگاه اصلی شان منتقل میشوند که کارشناسان بسیاری، نگران آینده اینگونه در معرض خطرند.
آیا دوباره همان ماجرایی بر آنان خواهد گذشت که به مانند ۵۰ سال پیش همه دست از اینگونه زیبا و خرامان طبیعت ایران بشویند و خود را قانع کنند که منقرض شدهاست؟
گوزن زرد ایرانی این منحصر به فردترین جانور جلگههای زاگرس، مسافر دشتهای پر تلاطم جنوب ایران است.
مسافری که روزگاری جولانگاهش گسترهای به پهنای جلگههای مرکزی ایران بود، اما امروزه در ازدحام انسانها ناچار در حصار تنگ زیستگاههایی نامانوس به اسارت خواهد گذراند.
کرخه؛ اولین زیستگاه گوزن زرد ایرانی
کرخه که از زیستگاههای اصلی گوزن زرد ایرانی به شمار میآید با 10763 هکتار مساحت از سال 1346 در شمار مناطق حفاظت شده قرار گرفت.
منطقهای مسطح با دامنه ارتفاعی 30 تا 80 متر که شامل بخشی از رودخانه کرخه و اراضی اطراف آن در استان خوزستان است.
دما و بارندگی متوسط سالانه منطقه 23 درجه سانتیگراد و 240 میلیمتر و اقلیم آن خشک و بیابانی گرم است.
گونه گیاهی غالب منطقه درخت گز است که به همراه گونههایی نظیر پده، نی، سمر، کهور، سریم، بنگله، تمشک و علف مار میروید.
برخی گونههای جانوری این زیستبوم نیز عبارتند از: گوزن زرد ایرانی، شنگ، فیلوش، دراج، قمری، ماهی خورکهای ابلق، سینه سرخ، اردک مرمری، باکلان کوچک، حواصیلهای خاکستری، ارغوانی و زرد، سنقرهای سفید و تالابی، لاک پشت فراتی و بوتیمارکوچک.
این منطقه تا قبل از جنگ تحمیلی به خاطر جاذبههای طبیعی منحصر به فرد، جنگلهای انبوه و حیات وحش غنی، از قابلیت بالایی برای طبیعت گردی برخورداربود.
با آنکه در سالهای اخیر تلاشهایی برای بازگشت احیای این زیستگاه به ویژه بازگشت گوزن زرد در منطقه صورت گرفته با این امید که دوباره این زیستگاه رونق خود را بازیابد، اما به نظر می رسد این منطقه حفاظت شده نیز از توسعه ناپایدار در امان نماند.
یکشنبه 22 آبانماه سال 1390 ساعت 04:36 ب.ظ